Gunesin en son battigi, Turkiye’nin en bati ucu, hayatin yavaşladigi bakir ada-Gokceada’ya gidiyoruz. Gokceada’ya girince kural yavaslamakmis; burasi 2011 de Cittaslow:(yavassehir) uluslararasi agina katilmis. Yani adanin hem dogasi, hem lokal kulturunu korumaya yonelik adimlarin atilmasi icin bu kentler birligine dahil olmustur. Ama o yavaslik bize pek ugramiyor.
Gokceada’ya gelmekteki hedef Kitesurf ogrenmek, o yuzden durmak yok. Ilginc olacak ama burada kitesurf yapildigini Romanyada ki arkadaslar ogrenmistik. Iki farkli arkadasim Bukresten Gokceada’ya surf yapmaya gelince arastirmaya basladik. Gokceada gercekten de Turkiye’de kitesurfe en uygun bolgelerden birisi. Biz daha gitmedik ama bir de Akyaka’nin cok uygun oldugunu duyuyoruz.Gokceada Aydincik koyunun hem ruzgari, hem genis kumlu ve uzun sahili, hem denizin derinligi surf sporlari icin cok elverisli. Koyun arkasinda ya da onunde ruzgari kesecek dag, tepe yok; civarda kite yapmaya engel olacak agac, elektrik diregi veya kayaliklar yok. Aydincik’ta surf yapilan iki sahil var- Eselek Kite beach ve Aydincik plaji. Aydincik’ta daha cok windsurf ; Eselek Kitebeach’de daha com kitesurf yapanlari goruyorsunuz. Zaten iki sahil birbirine cok yakin, arabayla 5dk. Eselek kitebeachde tesis yok, gelenler karavan veya cadirlarda kaliyorlar.
Burada Turkiye’nin en buyuk kitesurf okulu Valkite (Volkan Gunel) bulunuyor. Biz bu okuldan ders almadik ama ne yalan soyleyeyim pisman olduk:) Volkan kendini doga sporlarina adamis, yillarin deneyimli kitesurf, windsurf, snowboard, wakeboard ve snowkite egitmeni. Ayni zamanda cok kapsamli spor yarislari organize ediyor. Biz ordayken Kite Challenge yarisi icin hummali bir hazirlik icindelerdi. Kendinizi profesyonel ellere emanet etmek istiyorsaniz adres burasi.
Biz Aydincik plajinda Sardunya otelde ve Gokceada Surf Egitim merkezinde kaldik. Sardunya ufak bungalovlarin oldugu, karavanlarin ve cadirlarin da konaklayabildigi temiz, kahvaltisi guzel, yemyesil bir otel. Sahibi Sema Hn cok ilgili. Tek sikinti, bungalovlar birbirine yakin oldugu icin cocuklu ailelerin sesleri rahatsiz edebiliyor.Biz Sardunya otelin onundeki Crazy beach isimli okuldan, Bulgar bir hocadan ders aldik. O da dersleri Eselek Kitebeach de veriyor zaten. Cok memnun kaldigimizi soyleyemecegim ama temel egitimi almis olduk.
Surf yapilan bu bolgede Turklerden cok Romen ve Bulgarlar var. Karavanini, cadirini kapan gelmis; coluk cocuk surf yapiyorlar. Ulkelerine de yakin oldugu icin hepsi kara yoluyla araba veya karavanlariyla geliyor. Ben de Romanya’dan gelen cok sevdigim arkadasim Luiza ile karsilasiyorum:) Onlar da Bukres’ten 5 araba surf yapmak icin gelmisler.
Ada sorf yapanlarin disinda gayet sakin. Cok guzel ufak Rum koyleri var. Zeytinli, Tepekoy, Derekoy, Bademli kentsel sit alani altinda korumaya alinmis Rum koyleri. Fakat adadaki Rum sayisine yazikki cok azalmis. 1960’larda yaklasik 6000e yakin Rum yasarken, gunumuzde yaz kis yasayan Rum sayisi 300 lere kadar dusmus; cogunlugunu da yaslilar olusturuyor. Koyler sahilden uzakta yuksek tepelere kurulmus. Hepsi cok sirin; daracik tas yollar, meydan kahveleri, kiliseleri ile fotografseverler icin nostaljik bir ambiansa sahip. Cok fazla terk edilmis, harabe haline gelmis Rum evi var fakat bazilari da restore edilip cafe veya otel haline getirilmis. Benim en cok begendigim Zeytinlikoy; nispeten daha buyuk bir koy. Tertemiz, tas yokuslu bir yoldan koye cikiyoruz. Restore edilmis evlerden cok sirin bir merkezi var. Barba Hristo Zeytinlikoy’de sakizli muhallebisi meshur bir Rum amca. Sadece sakizli muhallebi ve dondurma veriyor; minik dukkaninda yiyip kalkin. Adanin dibek kahvesi meshur; merkezdeki Sicak Orta Kahve’de hem gelen geceni izleyip, hem de kahvelerimizi iciyoruz. Bu arada Zeytinlikoy girisindeki Garaj cafenin de tatlilari cok guzelmis ama biz oyumuzu Hristo amcadan yana kullanmis olup burayi deneyemiyoruz.
Sahildeki tek koy Kalekoy, burasi sit alani degil; zaten hic Rum yasamiyormus. Kalekoy’de cok guzel iki meyhane var; baliklar,mezeler, manzara super. Yakamoz ve Poseidon birbirine cok yakin iki restoran. Poseidon biraz daha yukarda kaliyor. Her iki restorana da gun batimindan once gidip, gunesi leziz mezeler ve rakiyla batirmak gerekiyor. Arkadan gelen hafif Zeki Muren sarkilariyla da mest olup, bu ulkede yasamanin ayricalik oldugunu hissediyosunuz. Yemekten sonra da yine Kalekoy’deki Mustafa’nin Kayfesi’ne gidip dibek kahvesi ve sakizli muhallebi yiyoruz. Her sey on numara;)
Biz bu Gokceada gezisinde kendimizi kitesurf ogrenmeye verdigimiz icin cok farkli plajlara gitmedik ama zaten en guzel plaj surf yapilan Aydincik plaji. Kumsal, deniz tertemiz. Surf cafenin onunde sezlonglara uzanip, muzik esliginde karpuz ve erik frozenlari hupletebilirsiniz. Bir yandan da surf yapanlari izlemek cok keyifli.
Buranin restorani da cok guzel; hem manzarasi hem de mezeleri, baliklari, etleri, salatalari cok leziz; biz iki aksam ust uste burda yedik.
Aydincik plaji disinda bir de kuzeydeki Yildizkoya’a gittik. Burasi ufacik bir koy; kumsali taslik ve cok berrak durgun bir suyu var. Su altinda doga parki var; snorkelle bakinca su altindaki bitki ve balik cesitliligini gosteren tabelalar var. Bir suru de balik cesidi gorebiliyorsunuz. Plajin arka tarafindaki Yildizkoy beach club, deniz sonrasi hem biseyler yemek hem de hamak, minder keyfi esliginde muzik dinlemek icin super. Sahilde sezlonglara oturmaktansa burasi cok daha keyifli.Tavsiye edilir. Aydincik ve Yildizkoy disinda adada tesisi olan baska plaj yok ama Laz Koyu cok bakir ve cok az ruzgar alan tertemiz bir koy. Bunun disinda Marmaros ve Saklikoy da adanin guney bati ve bati kisminda diger iki kucuk el degmemis koy. Biz gidemedik ama cok guzel oldugunu okuduk.
Adanin dogal guzelliklerinin yaninda topraklari da verimli. Zeytin, zeytinyagi, bal adanin en lezzetli mahsulleri. Karadut recelleri de cok lezzetli. Bu arada adada organik tarim da yavas yavas buyuyor. Atilla’nin bir arkadasinin tavsiyesi ile adanin guneyinde , Laz Koyu’ na 3,5km mesafede bir organik tarlaya gidiyoruz. Ismi Cugura (www.cuguraorganik.com). Sahipleri Tayfun ve Gulsum; en buyuk hayallerini hayata gecirip emeklilige ceyrek kala kendilerine bir cennet inşaa etmisler, ismini de Hayalevi koymuslar. Cesit cesit meyve, sebze, recel,bal, zeytinyagi, yumurta vs gibi mahsullerini elleriylemyetistirip hem Gokceada da satiyorlar hem de Istanbul’a kargoluyorlar.Tayfun Bey’in enerjisi ilham veriyor, bu ise cok gonul ve emek vermisler, hikayeleri gelecek planlarimiz icin umut veriyor.
Bizden adanin keyfini cikarmak bu kadar; 5gunluk dolu dolu tatilimizden sonra , rotayi Bozcaada’ya ceviriyoruz. Gokceada yine gelinecekler listesinde ust siralara oturuyor.
Bozcaada:
Bozcaada’da yine cok guzel 4 gun geciriyoruz. Bu sefer kaldigimiz ve bundan sonra her gittigimizde kalacagimiz otel Sakinadaevi butik otelini (05384174705) siddetle tavsiye ediyoruz. Otelin sahipleri Turkan abla ve Nejat abi sizi evinizde hissettirecek sicaklikta karsiliyor. Odalar tertemiz, yepyeni ve cok zevkli bir dekorasyona sahip. Rahat konaklamanin yaninda keyifli terasta zengin kahvalti ve sohbet sahane. Kendilerine kurduklari bu ada hayati, hikayeleri ve asklari bize ilham veriyor. Instagram’dan takip edin deriz https://www.instagram.com/sakinadaevi/
Turkan Abla’nin sadece yemekleri degil ayni zamanda yazilari da cok keyifli, blogu ise http://sakinev.wordpress.com/. Yazilarini en kisa zamanda daha cok kisi ile paylasmasi icin cesaret veriyoruz, siz de ziyaret ederseniz kalemi bu kadar kuvvetli bir kisiyi daha cok yureklendirin.
Bozcaada’da bu sefer farkli plaj ve restoranlari deniyoruz. 4 sene once gittigimiz ve bir plaj kesfettik diye sevindigimiz Akvaryum koyu bu sefer cok kalabalikti. Bizim gibi kesfe cikan bayai insan olmus son 4 senede 😦 Hatta imar izni ile beraber villalar bile yapilmaya baslanmis. Koy hala cok keyifli; berrak turkuaz rengi suyu insani saatlerce yuzmek icin cezbediyor. Ama bizim bu turdaki favori koyumuz Beylik koyu. 2014 de karaya oturan bir gemi icralik oldugu icin hala burada duruyor. Fakat asagidaki fotograflardan da goruldugu gibi sahilde cok artistik bir mizansen yaratiyor. Ee bana da geminin halatlarina oturup poz vermek kaliyor.
Yemek icin alternatif cok. Zaten Bozcaada ‘da balik, deniz urunleri ve Ege mezeleri yiyerek yaninda sarap icmek konspeti hakim. Biz her gun bu konseptte takildik, Hasan Tefik, Kapi 14 begendigimiz balik restoranlari. Bu arada biz gitmedik ama Maya isimli bagevi et restoranini ve Insulares Italyan restorani.